Onderhoud Installaties

Met het software programma O-Prognose kun je een onderhoudsplan opstellen voor voor (gebouwgebonden) installaties. Als installateur heb je de mogelijkheid om zelf een of meerdere bibliotheken aan te leggen waar je de kennis, prijzen, onderhoudscycli van je installaties vastlegt.
In principe is iedere installatie in O-Prognose vast te leggen. Standaard wordt O-Prognose al met een uitgebreide bibliotheek aan installaties uitgeleverd.
De installaties kunnen zijn liften, ketels, luchtbehandelingskasten etc. etc.
Naast het planmatige onderhoud kunnen ook gebreken aan de installaties worden geregistreerd. Dit kan op diverse manieren, maar de methode die momenteel wordt geadviseerd is de conditiemeting (NEN-2767).

pdficoon_kleinVoorbeeldrapport onderhoudsplan van een bedrijfsgebouw

pdficoon_kleinVoorbeeldrapport onderhoudsplan voor installaties conform NEN-2767

Elk jaar wordt er bekeken wat voor onderhoud er aan gaat komen en welke onderdelen die voor onderhoud in aanmerking komen geïnspecteerd moeten worden. Deze onderdelen worden vervolgens geïnspecteerd en er wordt bekeken of het geplande onderhoud uitgevoerd moet worden of niet. De inspectiegegevens worden verwerkt in de meerjarenonderhoudsplanning en eventueel in een jaarplanning. Bekeken wordt of het budget voor de jaarplanning toereikend is en vervolgens wordt het definitieve onderhoudsplan voor dat jaar voor de installaties vastgesteld.

Diverse rapportages voor de installaties

Het onderhoud van de jaarplanning wordt voorbereid en uitgevoerd. Deze wordt gecontroleerd en de gegevens kunnen vervolgens bijgewerkt worden in een meerjarenonderhoudsplanning. Het bijwerken wordt niet altijd gedaan, maar er is steeds vaker behoefte aan om na te kunnen gaan wat de onderhoudsgeschiedenis is van de installaties.

Een greep uit de rapporten: 10 Jarenplan

  • conditiemeting nen 2767
  • Overzicht in meerdere jaren.
  • Zowel ‘ingedikt’ als gedetailleerd mogelijk.

Enkele screenshots:


Hier de video voor O-Prognose voor Installaties E+W: